Ga direct naar hoofd-inhoud »

Doorzoek site

        

Als klant bij MijnKarpet.nl profiteert u van vele voordelen

Informatie

Tapijt materiaalsoorten

Boucle of luspool

Bouclé of luspool

Dit is tapijt gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. In het laatste geval spreken we van een hoog/laag structuur.
Een slijtvast product waar je doorgaans weinig ‘loop’ in krijgt.

 

 

Gesneden pool

Gesneden pool

Bij dit tapijt zijn alle poollussen in het materiaal tijdens het weven of tuften op dezelfde hoogte doorgesneden.
Het resultaat is een stevig, recht en strak vloeroppervlak of als de ‘haren’ lang zijn juist een speels en warrig effect. 

Hierna volgt de toelichting van de 4 types gesneden pool tapijt die voorkomen:

VeloursBack

Dit is een gesneden pool tapijt met lage, dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak gekenmerkt wordt door een fluwelig en glad oppervlak.

Frisé

Dit is een gesneden pool tapijt waar het tapijtgaren in elkaar is gedraaid. In elkaar gedraaide garens noemt men getwijnd garen. In het pooloppervlak is vrijwel iedere pool afzonderlijk te onderscheiden. Frisé tapijt heeft een levendige oppervlaktestructuur.

Saxony

Dit is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Saxony heeft door de hogere polen een luxueuze uitstraling.

Shag of hoogpool

Wanneer men de polen nog langer maakt en de pooldichtheid gering blijft, zullen de polen omvallen. Het tapijtoppervlak dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shag-structuur genoemd en heeft een warrige en speelse uitstraling.


Algemeen

Er worden diverse synthetische garens toegepast voor de productie van tapijt, zoals polyamide, polyacryl, polyester en polypropyleen.

De meeste producenten hebben en bewuste keus gemaakt voor polyamide. Dit type garen heeft de beste eigenschappen. Het is niet alleen sterk, maar ook lichtecht, elastisch en antistatisch. Bovendien brandt het niet gemakkelijk, wat de veiligheid ten goede komt.

Daarnaast is er ook natuurtapijt, gemaakt van natuurlijke vezels zoals sisal, kokos, zeegras en zijn er vloerkleden van zuiver wol.Back