Ga direct naar hoofd-inhoud »

Doorzoek site

        

Als klant bij MijnKarpet.nl profiteert u van vele voordelen

Alles over sisal vloerkleden

 

Herkomst

De reuzenbladeren van de tropische plant "Agave Sisalana" vormen de grondstof voor sisal vloerkleden, een puur en eerlijk natuurproduct dus. De bladeren worden geoogst en van alle bladgroen ontdaan, waarna de vezels worden gezuiverd, gewassen en in de zon gedroogd.
 De sisalvezels worden tot weefgaren gesponnen en vervolgens verwerkt tot tapijt. Sisal komt voornamelijk uit Zuid-Amerika (m.n. Mexico), Brazilië en Oost-Afrika (Kenia, Tanzania en Madagascar).

 

Eigenschappen

Sisal natuurtapijt is sterk (vroeger werd er touw van gemaakt) en heeft zeer goede vochtabsorberende eigenschappen. Bovendien is sisal warmte-isolerend en van nature antistatisch. Sisal vloerkleden zijn natuurlijk ogend en passen goed in een basic en landelijk interieur. De meeste sisal karpetten hebben een latex antislip rug. Naast naturelkleuren zijn er ook gekleurde varianten, zoals het mediterrane terra of de hippe zilveren versie.

 

Vergelijking met synthetische vloerkleden

Sisal onderscheidt zich als natuurproduct met niet-natuurlijk tapijt door een hoge kwaliteit en duurzaamheid. De warme en oersterke, 100% natuurvezels leveren vloerkleden met een prachtige natuurlijke uitstraling, waar een bescheiden prijskaartje aan hangt.

 

Vergelijking met ander natuurtapijt

Sisal biedt meer variëteiten dan andere natuurtapijten, zoals zeegras of zeeriet. In vergelijking met de fijne uitstraling van sisal, heeft kokos een meer rustieke, grove uitstraling. Terwijl sisal niet goed tegen water kan, is zeegras hier juist erg goed tegen bestand omdat het gemaakt is van waterplanten, wat het waterafstotend maakt.

 

Voordelen van sisal

Sterk en duurzaam

Deze slijtvaste, sfeervolle natuurvezel is in hoge mate vuil- en vochtwerend en beschermd door het stroeve oppervlak tegen uitglijden. Bio-afbreekbaar en oersterk. Daarnaast is sisal brandvertragend en antistatisch (geeft geen schokjes). 

Gezond wonen

Door het grote vochtabsorberend vermogen is een sisal vloerkleed uitermate geschikt voor ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad, waarin mijten en schimmels makkelijk ontstaan.  

In een nieuwbouwhuis kan de binnenlucht relatief vochtig blijven door bouwvocht zoals opdrogend cement, behangplaksel, schilder- en pleisterwerk.

Optrekkend vocht komt vooral in oudere huizen voor. Water wordt opgezogen in poreuze stenen en verspreidt zich soms ook horizontaal, wat natte plekken op de muren doet ontstaan. In oudere huizen met een houten vloer kan tot 65% van de lucht in de woonkamer afkomstig zijn uit de (vochtige) kruipruimte. Sisal kan vocht bijzonder goed absorberen en draagt daarmee bij aan een gezond binnenklimaat. 

Biologisch product

Sisal vloerkleden zijn gemaakt van bionatuurvezels (biologisch geteeld) en worden, net als hennep en kokos, niet behandeld met chemicaliën. Ook voor mensen men een allergie is een sisal vloerkleed dus een uitkomst. Kiest u voor een bandering, dan is een 100% katoenen band hierbij de beste keus. Daarnaast heeft sisal als voordeel dat het zelf geen stof aantrekt. Bij regelmatig stofzuigen is dit een goed alternatief voor mensen met allergische aandoeningen of astma.

Milieubewuste keuze

Het besef van de noodzaak tot efficiëntere en duurzame landbouwindustrie wordt steeds groter. Kiezen voor natuurtapijt zoals sisal betekent: De economie in arme delen van de wereld wordt gestimuleerd, waardoor miljoenen mensen een beter bestaan kunnen opbouwen; U draagt bij aan een meer (milieu)bewust consumentengedrag en geeft echt ambachtelijk werk de waardering die het verdient. 

Nadelen van sisal

Het klopt dat een sisal vloerkleed minder gemakkelijk te onderhouden is, maar er bestaan inmiddels heel veel weefsels (zoals visgraat en bouclé) en kleuren (zoals grijs,  zwart,  bruin) die niet snel vuil worden. 

U kunt soms kleurverschillen en (kleine) onregelmatigheden zien, maar dat maakt het materiaal nu juist zo bijzonder. Het is niet zo zacht als wol of katoen, maar daar staat tegenover dat het supersterk is en heel lang meegaat. Vlekken zijn minder gemakkelijk te verwijderen; hiervoor dient een antivlekkenmiddel te worden gebruikt, waarin inmiddels volop keuze is en ook online te bestellen.

 

Onderhoud

Besef dat sisal een natuurproduct is, wat een andere aanpak van onderhoud vereist dan synthetische vloerkleden. 

Regelmatig stofzuigen is een must, zodat vuil zich niet kan vastzetten aan de vezels. Omdat sisal poreus is, moet u dit materiaal nooit drijfnat maken, maar met een vochtige doek of borstel behandelen. Wordt er per ongeluk een vloeistof op gemorst, dient u dit direct te verwijderen (keukenpapier of schone handdoek) en absoluut niet te wrijven. Is uw sisal vloerkleed erg nat geworden, gebruikt u dan een föhn en borstel daarna het vuil los. Vast vuil kunt u het beste eerst zoveel mogelijk wegschrapen met een bot voorwerp zoals een lepel.

Geverfde of gebleekte variëteiten dient u te beschermen tegen langdurig invallend zonlicht om te sterke verkleuring te voorkomen.

 

Meer tips vindt u in ons hoofdstuk "Hoe onderhoud ik mijn natuurtapijt karpet".

<< Alle natuurtapijt karpetten